Forskning kring nattljusolja och PMS-besvär

Många forskare har intresserat sig för nattljusolja och kopplingen till PMS- och klimakteriebesvär. Än finns det dock inga konkreta resultat som tydligt visar effekterna av nattljusolja. Det är alltså viktigt att man fortsätter forska kring detta så att man kan komma fram till en tydlig slutsats.

Den forskning som hittills gjorts tyder dock på att nattljusolja kan hjälpa mot vissa symtom, bland annat det vanliga klimakteriebesväret värmevallningar. I en studie delade man 56 kvinnor som led av värmevallningar i två grupper. Den ena gruppen fick två kapslar med totalt 500 mg nattljusolja som de skulle inta dagligen. Den andra gruppen fick placebo (sockerpiller). Det var ingen av deltagarna som var medveten om vad de fick. Efter sex veckor undersökte man kvinnorna och de fick återigen redogöra för sina problem med värmevallningar. Resultatet visade tydligt att gruppen som hade fått kapslar med nattljusolja hade avsevärt mindre problem med värmevallningarna jämfört med dem som fått placebo.

Man tror att nattljusolja och GLA har dessa effekter på grund av att GLA alltså fungerar som ett förstadium till de hormonliknande prostaglandinerna. Prostaglandiner är nämligen viktiga för menstruationens normala funktion samt för fosterutveckling och spermieproduktion. Även om forskningsresultaten ännu är lite tvetydiga finns det ett flertal studier som tyder på att nattljusolja och GLA kan ha positiva effekter vid PMS- och klimakteriebesvär. Och med tanke på GLA:s funktion i kroppen är det kanske inte så konstigt.

GLA och fettförbränning

GLA och nattljusolja har även krönt stora framgångar som tillskott för fettförbränning. GLA verkar nämligen kunna öka förbränningen av fett i levern och studier har visat att GLA kan bidra till viktnedgång samt minska risken för att man ska gå upp i vikt efter avslutad diet. Även inom detta område behövs mer forskning för att man ska kunna bevisa effekterna vetenskapligt, men GLA verkar ha flera fördelar för dig som vill gå ner i vikt och bränna fett. Ett tillskott med GLA kan alltså vara fördelaktigt i samband med en viktminskningsdiet för att ge kroppen lite extra hjälp på traven.

Dela denna sida:Share on Facebook
Facebook
0Share on Google+
Google+
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email